Vil ha folkekjøkken og fellesmiddager

Kyrre Grepps gate 32 og Flerbrukshuset. Her fra åpningen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV SAGENE AVIS
– Forslagene kan være betydningsfulle, med tanke på både folkehelse og miljø. De kan bidra til skape mer kontakt mellom mennesker med ulik bakgrunn og i ulik livssituasjon, sier Siri Mittet (MDG).
Publisert: 17.02.2019 kl 08:55
Sist oppdatert: 17.02.2019 kl 19:14
SAGENE: Torsdag var det igjen lokalpolitisk bydelsutvalgsmøte i Bydel Sagene:
– Både Årsberetningen og Boligplanen tar opp behovet for å skape dialog og kontakt mellom mennesker som bor i de kommunale boligene og andre beboere i nærmiljøet. Når det gjelder Torshov så kan Flebrukshuset være et sted for slik dialog, men da må bydelen jobbe aktivt for å legge til rette for dette, sier Siri Mittet fra MDG.
Nabolagsmiddag og folkekjøkken
Hun løftet frem verbalvedtakene fra MDG, og som er vedtatt i budsjettbehandlingen for 2019: Nabolagsmiddag på Flerbrukshuset og grønt folkekjøkken.
– Disse forslagene mener vi kan være betydningsfulle med tanke på både folkehelse og miljø. De kan bidra til skape mer kontakt mellom mennesker med ulik bakgrunn og i ulik livssituasjon. Og på den måten bidra til mer felleskap og forståelse for hverandre. Noe som det er behov for i en bydel som Sagene hvor forskjellene øker, sier Mittet, som selv bor i Søndre Åsen borettslag i området rundt Haarklous plass.
– Det er etter min erfaring veldig lite kontakt mellom de forskjellige beboere. Flerbrukshuset i Kyrre Grepps gate har et stort potensiale til å fungere som et møtested. Foreløpig er det primært et sted for primærmålgruppene som bor i de kommunale boligene. Det er et behov for å skape mer aktivitet på kveldstid og i helger, og trekke inn grupper som kan skape et større mangfold, sier Mittet videre.

Siri Mittet bor selv i området ved Haarklous plass, her fra tidligere anledning. Foto: ARKIV SAGENE AVIS
Mat knytter folk sammen
Og fortsetter:
– Mat har til alle tider knyttet folk sammen og brutt ned barrierer, og kan være et effektivt verktøy. Nabolagsmiddager på Flebrukshuset kan forhåpentligvis skape nye relasjoner og bekjentskaper. Og det samme med et grønt folkekjøkken, selv om sistnevnt ikker nødvendigvis er lagt til flerbrukshuset. Men dersom en serie av nabolagsmiddager blir en god ting, så kan det være naturlig å jobbe videre med dette på samme sted. MDG ønsker at bydelen vil jobbe aktivt for å komme igang med disse tiltakene slik at vi ser resultater allerede i år. Derfor ønsket vi også en orientering tidligere, slik at vi kan følge det opp, avslutter Mittet.
Flerbrukshuset i Kyrre Grepps gate 32 åpnet i januar i fjor - her kan du lese fra åpningsdagen.
Verbalvedtakene, etter forslag fra MDG
Nabolagsmiddag på Flerbrukshuset
«I Bydel Sagene er det mange som lever gode liv. Samtidig sliter mange og stadig flere føler seg ensomme. Sosiale sammenkomster og uformelle møteplasser kan bidra til felleskap og økt forståelse. I de fleste kulturer er mat et viktig sosialt bindemiddel og en bra måte å bringe mennesker i ulik livssituasjon sammen. Nabolagsmiddager kan i så måte være et positivt tiltak og bidra til mer kontakt mellom folk. Det nye flerbrukshuset i Kyrre Grepps gate kan være et egnet sted for sosiale sammenkomster. Husets målsetning er å favne bredt. Det ligger i et område hvor folk med svært ulike økonomiske forutsetninger lever nært hverandre, men sjeldent møtes. Bydelsutvalget ber direktøren se på muligheten for å dra igang en serie med nabolagsmiddager på flerbrukshuset i Kyrre Grepps gate. Det bes om at det sees til relevante tiltak andre steder for utforming og innhold, blant annet “PÅ Schous” i Bydel Grünerløkka. Middagene skal være lav kostnad eller gratis og maten som serveres bør inneholde ingredienser som fremmer god helse og verner om miljøet.»
Grønt folkekjøkken
«Trondheim Folkekjøkken er blitt en populær institusjon der folk fra alle samfunnslag møtes for å lage og servere gratis mat, en dag i uka. Maten lages av ingredienser som ellers ville blitt kastet fra dagligvarebutikker i nærmiljøet, og er i stor grad plantebasert. Det er fritt fram for alle som vil å være med å lage mat, hjelpe til eller bare spise. Tiltaket er både grønt og sosialt og bekjemper to store samfunnsproblemer: matsvinn og ensomhet. På Grünerløkka planlegges det nå et lignende tilbud, i forbindelse med oppgraderingen og utvidelsen av Deichmanske bibliotek. Bydelsutvalget ber bydelsdirektøren undersøke mulighetene for å etablere et Folkekjøkken i Bydel Sagene.»
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!