Vil ha forbud mot nattbading i elva
– Kjernen i problemet, et at området langs Akerselva i Nydalen er regulert som friområde tett inntil et boligområde, ifølge styreleder Børge Hofset i Solsiden Utomhussameie.
Publisert: 29.07.2019 kl 11:41
NYDALEN: NYDALEN: Solsiden Utomhussameie er eid av de seks boligsameier, og har ansvar for felles uteområder og felles infrastruktur. Boligsameiene på Solsiden ligger like ved Akerselva i Nydalen.
I sommer har sameiet, med tilsammen 452 leiligheter, henvendt seg til både Bymiljøetaten, Avantor og Bydel Nordre Aker med bydelsoverlegen. Det er styreleder Børge Hofset i Solsiden Utomhussameie som har sendt henvendelsen:
«Under varme perioder skjer det også en del bading i Akerselva om nettene. Spesielt den varme sommeren 2018 var det omfattende nattbading i elva. Nattbading skjer ofte i kombinasjon med fester og alkoholbruk, noe som medfører mye skrik og rop. Beboerne på Solsiden opplever dette som svært sjenerende, og mange sliter med nattesøvn i slike perioder», skriver blant annet sameiet i henvendelsen til Bydel Nordre Aker.
Videre står det at styret i Solsiden Utomhussameie har tatt opp problemet med grunneier Avantor, og bedt om at det blir innført forbud mot nattbading i Nydalen. Avantor skal ha gitt beboerne tilbakemelding på at Akerselva i Nydalen er et «offentlig regulert område», selv om det er i privat eie, og at Avantor dermed ikke har anledning til å sette opp skilt med forbud mot nattbading.
Sameiet refererer også fra Bymiljøetaten, som skriver at badeanlegget i Nydalen er regulert til friområde. Anlegget forvaltes ikke av Bymiljøetaten.
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Bymiljøetaten som viser til at området er privat, ikke kommunalt.
Beboerne viser også til Oslo kommunes støyforskrift.
«Når Oslo kommune har regulert Nydalen som friområde tett inn mot et boligområde, mener vi også at støyforskriftene må gjelde. Vi ber derfor Bydelsoverlegen for Nordre Aker som representant for Oslo kommune, om å gripe inn og etablere forbud mot nattbading i badeanlegget i Nydalen om natten fra klokken 22.00/23.00 til klokken 07.00.»
Bydelsoverlegen
15. juli svarer Bydelsoverlegen at støy fra besøkende, slik sameiet beskriver det, normalt ikke anses å gi vesentlig helseskade for berørte naboer, men kan gi opplevd plage og redusert trivsel. Når det gjelder uro og skråling til langt ut på natten så kan dette være en forstyrrelse av offentlig ro og orden.
Bydelsoverlegen viser til politiet som rett instans, og at Bydel Nordre Aker ikke har hjemmel for å fatte et vedtak om å nekte bading i et offentlig friområde, verken etter støyforskriften eller folkehelseloven. I tillegg svarer bydelsoverlegen at en eventuell helsegevinsten av et forbud ikke kan forsvare en begrensing i bruk av et offentlig friområde.
Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med Avantor, mandag, og som kommenterer saken slik:
– Området er som nevnt regulert som friluftområde. Avantor ønsker ikke på eget initiativ å innføre begrensninger i publikums mulighet til å benytte Akerselva til avkjøling på de få flotte sommerdagene vi har her i landet, i form av forbud. Vi er også usikre på om vi ville hatt hjemmel til dette, ifølge daglig leder i Avantor Eiendomsforvaltning AS.
– Avantor har ikke registrert støy eller hendelser ifm bading på kveldstid som noe større problem. Om det skulle være et problem med høylydt støy på nattetid, kan politiet kontaktes. Vi har imidlertid vektertjeneste som patruljer i hele Nydalen. Vekterne tar tak i alle ordensforstyrrelser de observerer utenom arbeidstid, legger han til.
Videre
Styreleder i Solsiden Utenomhussameie sier til Nordre Aker Budstikke denne uka:
– Det er ferietid nå. Vi har derfor ikke fått diskutert hva vi skal gjøre videre. Vi kommer til å diskutere dette i styret for Solsiden Utomhussameie når vi er tilbake etter ferien. Det som er kjernen i problemet, et at området langs Akerselva i Nydalen er regulert som friområde tett inntil et boligområde. Beboerne på Solsiden har ikke noe imot at det populære friområdet benyttes. Men når dette medfører støy som går utover nattesøvnen, blir dette et problem. Og støy blir det lett når glade badegjester ønsker å bade på varme sommernetter. Å henvise til politet for å roe badegjestene i slike situasjoner, mener vi er skivebom. Politiet har neppe ressurser til å prioritere slike henvendelser, sier Børge Hofset.