Vil lage sirup på løkka
Det er Bakkehaugen Vel som søker om lov til å lage lønnesirup på Voldsløkka: «En sosialt og miljømessig bærekraftig nabolagsaktivitet med lav terskel og høy entusiasme.»
Publisert: 12.03.2019 kl 11:02
VOLDSLØKKA: Lokalavisa kjenner til at Bakkehaugen Vel, som tilhører Bydel Nordre Aker, nå har søkt om å gjennomføre et avgrenset forsøksprosjekt, for å lage lønnesirup på Voldsløkka i løpet av våren 2019. Lokalavisa har vært i kontakt med vellet, og siterer fra søknaden, som er et forsøksprosjekt, og stilet til både byrådsavdeling for miljø og samferdsel og Bymiljøetaten, Oslo Kommune, datert 10. mars 2019.
Konkret går prosjektet ut på å tappe sevje fra lønnetrær og koke det til sirup.
Prosjektet beskrives i søknaden som en sosialt og miljømessig bærekraftig nabolagsaktivitet med lav terskel og høy entusiasme.
«På denne måten ønsker vi samtidig å treffe målsettingene for byen vår som en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle. Prosjektet kan samtidig egne seg som visingsprosjekt i forbindelse med Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.»'
Om hvorfor vellet ønsker å dra i gang prosjektet, skriver de følgende:
«Prosjektet har flere målsettinger som passer inn i Oslo kommunes visjon om en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle. En mer skapende by: Produksjon av lønnesirup ved tapping og koking av sevje har lange tradisjoner i de nordlige deler av USA og Canada, men er lite prøvd i Norge. I Norden vokser andre arter av lønn enn i USA/Canada, men erfaringer fra forsøk i Danmark med produksjon av lønnesirup, og også bare sevjen som en sunn drikk, viser at dette går an også her.
Prosjektleder er Jørgen Brun, som har førstehåndskunnskap fra opphold i Vermont i USA. Det understrekes at prosjektet er ikke-kommersielt, men er tenkt som ren lokal skaperkraft og kunnskapsutvikling på frivillig basis. Lønnesirupen vil være gratis smaksprøver.
Det trekkes også frem i søknaden at byens trær har viktige funksjoner som del av grønnstrukturen særlig for rekreasjon, naturmangfold og klimatilpasning. Ved i tillegg å utnytte trærne som ressurs til mat på en bærekraftig måte vil det bidra til Oslos bylandbruk på positiv måte. Prosjektet vil også gi økt bevissthet om trærnes verdi på en ny måte i byen, beskrives i søknaden.
En varmere by
Prosjektet skal i følge søknaden også bidra til en varmere by:
«Et hovedpoeng med prosjektet er at tappingen av sevje vil skje i nærmiljøet og der alle kan følge med og smake. Dette vil være like spennende for barn som for eldre, uavhengig av kultur og etnisitet. Å skape positiv, kreativ og inkluderende aktivitet der folk bor og ferdes til daglig er svært viktig for utvikling av sosial bærekraft.»
Det vises også til kontakt med Bydel Sagene, som skal være positive til prosjektet. Valg av forsøkstrær er i randsonen av gressmatten på Voldsløkka, særlig i øvre halvdel, der det er 30 - 40 lønnetrær av ulik alder og størrelse. Prosjektet tenkes avgrenset til ti lønnetrær. Det står også i søknaden at valg av trær og prosess med trærne, kan gjøres i samarbeid med Bymiljøetaten.
Søknaden har også vedlagt link til Youtube, om prosessen:
Prosessen
Om selve prosessen, beskriver prosjektet følgende:
«Når trærne er valgt ut, vil det bores ett 8 mm bredt og 3 - 5 cm dypt hull i hvert tre, ca 50 - 100 cm opp på stammen og i 10-15 grades vinkel oppover for å sikre at sevjen renner ut riktig vei. I hvert hull innfestes så en plastslange der sevjen renner ut og ned i en plastdunk med lokk for å hindre bøss etc. Man kan regne 2-5 liter sevje pr døgn, så trærne må ”passes” daglig.
Koking (inndamping) av sirup fra sevjen vil skje på tradisjonelt vis i kokekar over åpen flamme på et egnet kontrollert sted. Lønnetrær har god restitueringsevne som gjør at hullet normalt gror igjen uten vesentlig skade. Det er viktig at hullene bores med et skarpt rent kutt for å hindre ugjevn sårflate og økt risiko for sykdom og råte på treet. Hullene må videre bores når trærne er ikke er frosne for å redusere risiko for sprekkdannelse i treet. For å sikre bærekraftige trær over tid, er dette likevel kun et forsøksprosjekt med begrenset antall trær. Trærne bør følges opp ett og to år etter for å sjekke tilstand. Det bør gjøres en enkel evaluering før det eventuelt kan være aktuelt å tillate videre tapping av disse eller andre trær i byen.»
Det foreslås også i søknaden at prosjektet kan være egnet som et visningsprosjekt i forbindelse med Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.
LES OGSÅ: Det blir ingen konserter på Voldsløkka i sommer
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!