ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Visste du at flere store animasjonsfilmer blir til på Sagene?

ANIMASJON: Randi Vedeld fra Sagene har jobbet med flere kinofilmer. Foto: Privat

Randi får gjøre mye spennende i løpet av en arbeidsdag. Hun kan for eksempel lage klær til Kapten Sabeltann, bygge båter eller finne ut hvor mye huden til kua skinner.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Randi Vedeld er med på å skape flere av de store animasjonsfilmene. Hun er «modelling supervisor» i firmaet Qvist animation, og det er faktisk her på Sagene at blant annet filmene om Elias og Kutoppen ble til.

Og i dette yrket er ingen dag helt lik den forrige, forteller Vedeld.

– En uke bygger jeg et hus, en morgen lager jeg klær, etter lunsj teksturerer, eller «fargelegger», jeg en dobørste. I tillegg brukes det tid på problemløsning og diskusjoner om hvor stort et vindu skal være eller hvor mye «skinn» det er i huden på ei ku.

Flere kinofilmer

Sjansen for at du har sett Vedelds arbeid på kino er ganske stor. Hun har nemlig arbeidet med flere animasjonsfilmer: Knutsen og Ludvigsen og den Grusomme Rasputin, Elias og Storegaps Hemmelighet, Zombilennium og Kutoppen. Nå holder hun for tiden på med sin femte helaftens animasjonsfilm, Kaptein Sabeltann og den Magiske Diamant.

Og kort fortalt er hennes oppgave å bygge, fargelegge og overflatebehandle ting du ser i filmene. Alt fra settene, figurene, til gjenstandene karakterene bruker.

ANNONSE

MODELLING SUPERVISOR: Vedeld forteller at ingen dag er lik i denne jobben. Foto: Privat

– Jeg får tegninger fra designavdelingen og lager en tolkning av disse i 3D. Men modellene jeg lager er ikke fysiske, de finnes kun inne i et dataprogram, påpeker hun.

Filmen Kutoppen har premiere 19. oktober og er med karakterene fra Kutoppen-universet i Kristiansand dyrepark.

– Her hadde jeg ansvaret for alle modellene. Jeg bygde selve Kutoppen, utvendig samt stua. Jeg modellerte ingen av karakterene, men la fargen på dem.

En herlig blanding av skaperglede og frustrasjon

I Kaptein Sabeltann og den Magiske Diamant som kommer til høsten neste år, er hun, i tillegg til modellør og teksturerer, en av to som lager klær i Marvelous Designer.

ANNONSE

– Dette gjøres for at vi skal kunne simulere klærne slik at de oppfører seg som klær. Dette er vanskelig og dyrt og har ikke blitt gjort på Qvisten før. Så jeg lærer noe nytt.

Vedeld forteller om en stor og dyktig gjeng på Qvisten. Og alle har sine områder, selv om mange av dem løper litt mellom diverse oppgaver og disipliner. Og det er disse merkelige, flotte, talentfulle, snille, inspirerende personene som er det beste med jobben:

– Det at vi skaper noe sammen og lærer fra hverandre. Min jobb er en herlig blanding av skaperglede, fantasi, tekniske løsninger, samarbeid, frustrasjoner og farger.

KUTOPPEN: Filmen har premiere på kino 19. oktober Foto: Privat

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE